Hälso- och sjukvårdsnämnden måste väljas om

1:05 min

Hela Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att behöva upplösas och väljas på nytt. Det är konsekvensen av att Vänsterpartiet inte längre ingår i majoritetssamarbetet.

Efter att Vänsterparitet inte längre ingår i majoriteten med Socialdemokrater och Miljöpartiet så har inte nämnden längre samma majoritet som fullmäktige och därmed kan den upplösas enligt kommunallagen.

Formellt återkallar man uppdraget för samtliga politiker i nämnden och väljer sedan en ny nämnd. Det här föreslås göras när landstingsfullmäktige möts 27-28 april.

Ewa Back (S) som är ordförande i nämnden beklagar det skedda och säger att hon har haft ett bra samarbete med sin vice ordförande Annika Burman (V). 

Det har varit en stormig start på året för HSN-nämnden som är den största och viktigaste av landstingets nämnder och hanterar specialistvården på länets samtliga sjukhus.

De två vänsterpartisterna i nämnden, förutom Annika Burman även Kenneth Challis, meddelade tidigare i år att de inte kommer att ingå i Vänsterpartiets fullmäktigegrupp och att de förmodligen kommer att rösta med majoriteten i nämnden. De har i praktiken blivit det som kallas politiska vildar.

Men oavsett hur de röstar, och även om de stannat kvar i sitt partis fullmäktigegrupp, så måste nämnden göras om när Vänsterpartiet inte längre ingår i majoriteten.

Vänsterpartiet har bara ett mandat av egen kraft i nämnden, säger Ewa Back och därmed ska det alltså väljas in ytterligare en socialdemokrat, säger hon.