Sápmi

Många samebyar ansöker om hjälmdispens

2:17 min

Allt fler ansöker om hjälmdispens för terrängskoter hos Transportstyrelsen. Efter Svenska Samernas Riksförbunds uppmaning att samebyarna själva ska söka dispens för sina medlemmar svarar också merparten att de kommer att ansöka.

Per Ekström, utredare på Transportstyrelsen som bland annat handlägger dispensärenden, berättar att de har fått in väldigt många ansökningar.

- Vi är mitt uppe i det arbetet att titta på ärendena. Men inga beslut har ännu fattats.

Den 1 januari i år infördes hjälmkravet, där den som färdas med terrängskoter måste använda skyddshjälm. Och det här har givetvis väckt många reaktioner bland skoterägare.

- I vissa fall borde man slippa det, när man kör timmer och björk och så där, säger Lena Törelid.

Nu börjar dispensansökningarna att hopa sig hos Transportstyrelsen. En dispensansökan kostar idag 2 300 kr, men alla behöver inte söka dispens för att slippa hjälm. I Trafiksäkerhetsverkets föreskrifter gällande skotertrafik och yrkesutövning, står det bland annat, att om skyddshjälm försvårar arbetet eller ökar risken för skada så behövs inte skyddshjälm användas.

Men vilka som omfattas av den kan Per Ekström på Transportstyrelsen inte svara på.

- Skulle det bli att de blir stoppade av polisen eller någonting så är det upp till bedömning på plats att avgöra eller i en rättegång, säger Per Ekström.

Nils-Henrik Wasara i Karesuando tycker att det är bra med hjälm men kanske inte inom renskötseln, eftersom det blir tungt för nacken och försämrar sikten.

Vår rundringning visar att många samebyar redan har sökt dispens. Av de samebyar vi fått tag på har 22 samebyar redan sökt dispens, 8 samebyar kommer att söka, medans endast en sameby väljer att inte söka dispens.

Men snart kanske det inte är nödvändigt för renskötarna att söka dispens, eftersom Transportstyrelsen just nu arbetar med att se över Trafiksäkerhetsverkets föreskrifter från 1987, vad gäller skyddshjälm.

- Vi tittar ju på om renskötsel och andra yrkeskategorier behöver omfattas av eventuella undantag eller andra kravnivåer. Så det ingår ju i det här föreskriftsarbetet att titta på det, säger Transportstyrelsens utredare Kristofer Elo.

Eftersom det är så många ansökningar som har kommit in till Transportstyrelsen, så är det än så länge oklart hur lång handläggningstiden blir. Detta gäller också ändringen av föreskrifter rörande renskötsel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio