I huvudet på Sveriges yngsta krönikörer

8:41 min

Borde barn delta i det offentliga samtalet, också i medier som främst riktar till sig till vuxna? Absolut, tycker man på tidningen Södra sidan i Stockholm, där flera barn och unga återkommande skriver texter om allt från feminism till terrorattacker.

En central del i tidningen Södra sidans journalistiska vision är att de som kommer till tals i tidningen, både i artiklar och i krönikor, ska spegla hela samhället. Det gäller även barn och unga.

–Vi har ett sätt att se på världen som ni vuxna kanske inte har. Vi har växt upp i och har ett perspektiv som gäller den här tidsperioden, säger den 15-åriga krönikören Andrea Caceres.

Hon tror att vi riskerar att missa nya idéer om man inte lyssnar på unga personer.

–Jag tror att om man inte lyssnar på andra människor så kan man, oavsett om man vill eller inte, bli instängd i sin egen värld.

Andrea Caceres och hennes 12-åriga kollega Jasmine Bakaeva har också tankar om hur det offentliga samtalet ska låta. Medan Andrea Caceres tycker att man inte borde vara så politiskt korrekt utan våga skriva för att väcka känslor, så funderar Jasmine Bakaevas kring vilket ansvar man har för det man säger.

–Ibland kan man bli ledsen när människor pratar illa om andra. Om andras tro, religion, utseende, hudfärg... De borde tänka om, tänka att alla är människor. Det är ingen skillnad, man är ändå människa... ingen är från mars, alla är från jorden, säger hon.