Nya fynd kring mystisk superjord

Den jordliknande planeten tycks inte ha en atmosfär. Men hur förklaras då det faktum att dess varmaste punkt är på skuggsidan? 

Nu kommer nya fynd kring en så kallad superjord vid namn 55 Cancri e.

Den kallas superjord för att den på många sätt liknar vår jord. Den är dock betydligt större och ligger mycket närmare sin solliknande stjärna än vår planet gör i förhållande till vår sol.

Den här planeten finns 40 ljusår bort. Den snurrar på ett sätt som gör att den alltid har samma sida mot sin sol. Planeten har en dagsida och en nattsida - som enligt färska fynd skiljer sig i temperatur med cirka 1 000 grader celcius.

När forskarna nyligen upptäckte ett häpnadsväckande varmt område på den sida av planeten som är vänd från solen trodde man först att planeten har något slags värmebevarande atmosfär.

Men efter nya undersökningar hävdas nu från forskarhåll att planeten troligen saknar heltäckande atmosfär. Forskarna misstänker nu istället att värmen skulle kunna komma från ett vulkaniskt flöde som breder ut sig på planetens yta.

Denna så kallade exo-planet är spännande för forskarna att studera både för att planeten i sin form inte är så olik jorden och för att den ligger i ett solsystem som kan sägas likna vårt solsystem.

Referens:
Brice-Olivier Demory et al. A map of the large day-night temperature gradient of a super-Earth exoplanet. Nature. Doi: 10.1038/nature17169.