P4 Uppland granskar postutdelningen

Kritik mot tidig tömning av brevlådor

2:14 min

I flera bostadsområden i Uppsala töms brevlådorna redan klockan 10 på förmiddagen. Något som flera personer, som hört av sig till P4 Uppland, upplever är alldeles för tidigt.

Hur fungerar postutdelningen där du bor? Dela gärna med dig du också!


Sävjabon Leif Rydell hann inte lägga på sitt brev innan klockan tio, så hans brev får vänta till nästkommande dag.  

– Nu kommer ju det brevet fram en dag senare än det som var tänkt, även om det inte var jätteviktigt, men nu är det så.

Produktionsområdeschefen för Postnord Kjell Björklund, säger att för att kunna garantera att brev ska komma fram dagen efter, så är det klockan tio som gäller och varför man ändrat tiderna på vissa brevlådor är för att försöka samordna transporten av posten bättre. Då man kan hinna få mer post transporterad med tåg än med flyg, men också att man märker också av en minskning av brev i brevlådorna.

Så hinner man inte posta sina brev innan klockan tio på förmiddagen, får man istället åka till annan brevlåda eller postombud som har en senare tömningstid, något som Kjell Björklund förstår kan bli ett problem för dom som har behov att posta sina brev senare.

– Det kan jag förstå att det finns enskilda kunder, även fast dom tyvärr också blir färre eftersom postvolymerna minskar. Men det finns ju dom  som fortfarande har ett behov och för dom blir det lite längre att ta sig till lådan.

Något som Katarina Jensen, som har frisörsalong i närheten av brevlådorna.

– Vi skulle posta ett ägarbyte till en bil och vi ville inte vänta till dagen efter, eftersom dom tömmer den så tidigt här. Så vi fick åka till en annan brevlåda som har tömning klockan 18 istället.

Och skulle man vilja posta något i sista-minuten så går inte det längre, eftersom dom brevlådorna har tagits bort.

– Nej det finns inte kvar längre, men det finns sista-minuten brevlådor i Rosersberg men det blir ju en bit att åka, säger Kjell Björklund.