Klas Tjebbes om rasistiska glåporden: ”Har påtalat för Uefa”

2:25 min

Rosengårds stjärnor Marta och Gaëlle Enganamouit utsattes för rasistiska glåpord från publiken under kvartsfinalen i Champions League mot Frankfurt.

Rosengård har påtalat händelsen för det europeiska fotbollförbundet, Uefa och klubbdirektör Klas Tjebbes förutsätter att förbundet utreder händelsen.

– Det är inte upp till oss som klubb utan det är upp till Uefa, och jag räknar med att delegaten kommer ta upp det här. Om man kan ha synpunkter på att flaggorna hänger i fel ordning på en match så måste man rimligen se mycket allvarligt på det som Uefa själva står för ”no to racism” och att de ska stå för respekt.

Klas Tjebbes tror att Frankfurt kan komma att dömas till böter.

– Hittills har vi inte sett böter, vad jag känner till, från Uefa i Champions League, men jag tror att det kommer bli det den här gången, säger han.

Under kvartsfinalen i onsdags kväll steg buropen från läktaren när Marta och Gaëlle Enganamouit fick bollen, och i andra halvlek avbröt domaren matchen tillfälligt för att få stopp på glåporden.

Matchen gick till straffar, men trots att både Marta och Enganamouit satte varsin straff förlorade Rosengård.

– Det här handlar om två stycken väldigt duktiga yrkesmän som tränar stenhårt och har gjort det hela sitt liv och som utför sitt jobb på ett fantastiskt bra sätt. Man ska inte behöva gå till sitt jobb och vara en så duktig yrkesman och få skit för att man har fel hudfärg eller kommer från fel kontinent, säger Tjebbes och fortsätter:

– Jag hyser allra största respekt för de som personer som fortsätter att göra sitt jobb på det sättet. Och när Gaëlle sätter straffen i förlängningen och visar alla att hon är mycket större än vad de är, det tycker jag hon ska ha all cred för.