Art for Aid samlar in pengar till unga på gatan

1:27 min

Idag öppnar konstutställningen Art for Aid i Stockholm som med hjälp av konst samlar in pengar till unga som bor på Stockholms gator.

- Art for Aid är en insamling av konst där konstnären har skänkt konst. Så säljer vi dom till förmån för organisationen "Habibi-ung på gatan", säger konstnären Jessica Hallbäck samtidigt som hon plockar bland konstverken.

Tillsammans med en kollega anordnar hon för andra gången Art for Aid i Stockholm.

De insamlade pengarna kommer att gå till unga personer från Nordafrika som lever på Stockholms gator och tanken är att det ska gå till främst SL-kort och för att betala boende.

Volontär som actiondocka

Konstnären Niclas Zander är en av de konstnärerna som valt att skänka ett konstverk. Han har gjort actiondockan "The volunteer action-doll". Han är just nu på den grekiska ön Chios och valde att ta en paus från skapandet för att arbeta som volontär för att hjälpa flyktingar som tar sig över med båt från Turkiet.

- Ganska många har sagt att vi volontärer är hjältar men det tycker inte jag. Vi gör bara det vi kan men jag byggde en hjälte som jag tänkte skulle vara lite starka än mig när jag varit vaken i tre dygn.

Vad tänker du om att din actiondocka ska samla in pengar till unga nordafrikaner som bor på gatan?

- Det är alldeles utmärkt, det är det han är till för, säger Niclas Zander.