Östergötland

Sockerskatt införs i Sverige - Östergötland blir försöksregion

1:29 min

Sverige kan komma att införa skatt på sockerkonsumtion för att förbättra folkhälsan. Östergötland ska som försöksregion under två år testa att mäta hur mycket socker vi äter genom provtagning i kommunernas avloppsreningsverk.

Vad tycker du om sockerskatt? Läs mer och rösta här!

Städer med hög konsumtion kommer därefter att höja kommunalskatten för att få invånarna att minska sockerätandet.

Fredrik Nyström är professor i internmedicin på Universitetssjukhuset i Linköping. Han ser bara fördelar med den nya sockerskatten:

– Huvudproblemet är att folk blir för tjocka och att det är farlig fetma sockret ger upphov till som i sin tur ökar risken för till exempel diabetes och högt blodtryck. Det är väl utmärkt om man kan ta till storsläggan av det här slaget, säger han.

Det är efter att ha studerat Danmark sockerskatt som politikerna i Östergötland nu testar en ny modell för att koppla sockerkonsumtion med skatt. Men trots att Danmark slopat sockerskatten efter några försöksår tror Fredrik Nyström på idén:

– De var väl inte smarta nog att länka den till kommunalskatten. Jag tycker det här är utmärkt, folk är mycket intresserade av sitt skatteuttag och kan säkert växla en låg skatt mot en låg sockerkonsumtion, säger han.

Förutom direkta hälsoeffekter ska en del av de ökade skatteintäkterna från kommunerna omfördelas till vården och främst användas till behandling av metabola sjukdomar (problem med ämnesomsättningen).

En bonuseffekt av minskad sockerkonsumtion är bättre arbetsmiljö på de kommunala avloppsreningsverken.

Magnus Eliasson är driftschef på Slottshagens reningsverk i Norrköping och beskriver hur det kan se ut efter en storhelg när vi ätit mycket sockrat godis:

– Det är förskräckligt här i bland, det kletar igen sig i rören och vi kan i bland se att vattnet blivit missfärgat av alla färgämnen i godiset. Om vi äter mindre socker underlättar det vårt arbete betydligt, säger han.