16-åriga flyktingen Ruba bor hemma hos Siv i Arvika

7:38 min

I november förra året flydde 16-åriga Ruba Alganem från Syrien över medelhavet i en gummibåt. Här i Sverige väntade Siv Jivesand på att få ta hand om henne.

De flesta ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige är pojkar. Men det finns undantag. Allt fler kvinnor och barn kommer till Europa över medelhavet och en av dem är 16-åriga Ruba Alganem från Syrien. Idag bor hon hemma hos Håkan och Siv Jivesand i Arvika:
- Jag har ingen dotter sen förut, bara två vuxna söner, så nu har jag en tjej, säger Siv Jivesand.

Siv har länge engagerat sig ideellt för att hjälpa flyktingar. För tre år sen märkte hon att en av flyktingarna i Lesjöfors, Raghad Alganem, mådde så dåligt på förläggningen att hon bjöd hem honom att bo hos sig och sin man istället. Sen dess har Raghad blivit som en vuxen son i familjen, och han har nu en egen familj med fru och barn. Undan för undan har alla Raghads syskon följt efter, och nu är bara föräldrarna kvar i Syrien:
- Jag lovade dem att skickar ni Ruba så ska jag ta hand om henne så hon får det bra i Sverige.

Att Ruba skulle bo på ett HVB-hem var det aldrig tal om, berättar Siv:
- På HVB-hemmen i Arvika är det bara killar placerade och där går det inte att placera en tjej med en hel bunt killar i samma ålder.

Att flyktingar får bo hemma hos svenskar är något som Siv rekommenderar:

- Jag tycker det är mer rätt modell än att mosa in dem tillsammans på förläggningar, för kostnaden behöver inte bli så mycket större, säger Siv men lägger till en brasklapp:

- Man måste ta en allvarlig funderare på om det är något man kan tänka sig att göra för ett bra tag framöver. För tar man sig an en flykting kan man inte kasta ut någon efter några månader. Man måste fullfölja, säger Siv.