Ny majoritet tar över i Arboga - Bode avgår som kommunalråd

2:19 min

Konflikten inom Socialdemokraterna i Arboga leder nu till att en ny majoritet ska styra i Arboga. Omsorgspartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet har tagit kontakt med oppositionen om ett samarbete.

Koalitionen och samarbetet mellan de styrande partierna i Arboga rivs upp.

Centerpartiet, Vänsterpartiet, Omsorgspartiet har inte längre förtroende för Socialdemokraterna efter Bode-konflikten och har vänt sig till oppositionspartierna för att få till ett nytt samarbete.

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet i Arboga har sagt ja till det här och därmed stängs Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ute från styret i Arboga.

– Agneta Bode har gått med på att sluta som kommunalråd om några månader, säger Dan Avdic Karlsson, gruppledare i Vänsterpartiet.

– Närmast till hands är att moderaten Anders Röfors blir kommunalråd, eftersom han är gruppledare i det största oppositionspartiet, säger Dan Avdic Karlsson till P4 Västmanland.

På fråga om hur det känns svarar Karlsson att det är som att välja mellan pest eller kolera, och att han väljer kolera:

– För kolera är en botbar sjukdom!

Splittringen inom Socialdemokraterna handlar om att styrelsen kräver att kommunalrådet Agneta Bode avgår.

Med hjälp av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet vinns åter en stabil majoritet, skriver Omsorgspartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.