Forskning: Få klarar att helamma i sex månader

1:32 min

Av alla nyförlösta mammor vill tre av fyra helamma tills barnet är ett halvår, som WHO rekommenderar, visar en studie vid Karolinska sjukhuset. Men bara en bråkdel lyckas.

Hur har det fungerat för dig? Berätta på vår Facebooksida.

– Jag grät verkligen och sa att ni måste hjälpa mig, berättar Daniela Sandell i Katrineholm.

Hon har velat helamma alla sina tre barn, men har fått svagt stöd i vården. Som senast på BB.

– Min barnmorska satte sig bara på en stol och sa att jag ska ge upp nu för mitt barns skull, för jag kan inte göra henne mätt. Så gick hon och hämtade ersättning och nappflaska och lade ned i min väska, fortsätter Daniela Sandell.

En studie som gjorts med 600 nyförlösta mammor på Karolinska sjukhuset visar att 75 procent ville helamma tills barnet var ett halvår, precis som Världshälsoorganisationen rekommenderar. Men i Sverige är det bara 15 procent som verkligen gör det.

Helamningssiffrorna har dessutom sjunkit dramatisk sedan toppnoteringen i mitten av 90-talet. Nedgången ligger på mellan 15 och 28 procentenheter vid två-, fyra- och sexmånadersuppföljningen.

En viktig förklaring till nedgången är enligt amningsforskaren Sofia Zwedberg att kvinnor som vill amma får för lite stöd. Det beror dels på okunskap bland personalen, dels på stress i vården, menar hon. Sverige har dessutom slutat satsa på amningsvänliga sjukhus sedan mer än ett decennium.

Istället får hälften av bebisarna bröstmjölksersättning på flaska av BB-personal, vilket försvårar att amningen kommer igång. I hälften av fallen sker det dessutom i strid med WHOs regler, enligt Sofia Zwedbergs studier.

– Amning är ju kopplat till god hälsa och det är ju synd att vi inte ska kunna stödja mammor som vill amma så att de kan lyckas med det, anser specialistsjuksköterskan och amningsforskaren Sofia Zwedberg vid Karolinska Universitetssjukhuset.