Tre kommuner får en förvaltning

0:50 min

I dag den första april slås bygg- och miljöverksamheten ihop i kommunerna Sandviken, Hofors och Ockelbo. Man bildar nu Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning och den nya förvaltningen och nämnden har sitt säte i Sandviken.

– Det är väldigt svårt att upprätthålla rätt kompetens och en kvalitetsmässig organisation i en liten kommun, säger Maria Wikström, chef för den nya förvaltningen.

Anledningen till sammanslagningen är att man ska kunna dra nytta av den största kommunens fördelar.

– Taxor, informationsmaterial och hemsidor ska göras lika mycket i Stockholms stad som i Sveriges minsta kommun, men det tar lika mycket tid. Ju större man är desto mindre andel tid går åt till de här administrativa delarna, säger Maria Wikström.

Alla anställda inom bygg och miljö i Hofors och Ockelbo har erbjudits att nu få jobba i Sandviken. Tanken är att invånarna inte ska märka av sammanslagningen särskilt mycket, förutom att de i Hofors och Ockelbo får ett nytt nummer att ringa.

– På längre sikt hoppas vi kunna hålla bättre handläggningstider och ge bättre service till medborgarna, säger Maria Wikström.