Växjö

Pensionerade lärare räddar undervisningen

1:45 min

Många lärare fortsätter jobba efter pensionen. I Växjös skolor jobbar över 70 lärare som egentligen gått i pension. Och de pensionerade lärarna är eftertraktade av arbetsgivaren.

– Det har ju ökat med åren, för det är ju en väldig lärarbrist så nu är det bud efter oss lärare som har utbildning och som har erfarenhet. Och ibland är det flera som har ringt, men man får ju ta den som har ringt först, säger Mona Nilsson.

Hon är 71 år och har allt sedan pensionen vid 67 års ålder jobbat som lärarvikarie, ibland på halvtid, ibland på heltid i Växjö och Alvesta.

En kartläggning inom Växjö kommun visar att mellan 35 och 40 procent av dem som gått i pension de senaste tre åren har fortsatt jobba på timmar eller på längre vikariat.

Mona Nilsson säger att hon uppskattar att kunna jobba och tänker fortsätta så länge hon orkar. Samtidigt tycker hon att bristen på lärare är oroande:

– Det oroar mig ju mig givetvis, för det behövs ju bra undervisning i skolan, kvalitén på skolan kan ju tyvärr sjunka när det fattas utbildade lärare.

Och lärarbristen förväntas fortsätta. Arbetsförmedlingen talar i sin prognos för 2016 om att rekryteringsproblemen fortsätter stiga till nya toppnivåer och redan nu har 80 procent av landets kommuner haft svårigheter att hitta lärare till grundskolorna. Det måste bli mer lockade att utbilda sig till lärare menar Mona Nilsson:

– Man måste göra jobbet mer attraktivt så att fler söker till lärarutbildningen. Vi läser mycket om det lilla fåtal som inte sköter sig riktigt. Vi hör aldrig talas om de tusentals elever som verkligen är trevliga att ha att göra med.