Nytt uppdrag i Afghanistan för garnisonen i Halmstad

2:05 min

Lv6 har fått i uppdrag att sätta ihop en ny mission som ska verka i Afghanistan om ett drygt år.

Liksom förra gången handlar det om runt 30 personer som ska vara förlagda på Natos bas i Mazar-e Sharif i den norra delen av Afghanistan.

– Vi ska göra det tillsammans med övriga förband på garnisonen och rekrytera även från Försvarsmaktens tekniska skola och Militärhögskolan i Halmstad, säger Carl Sjöstrand som är informationschef vid garnisonen.

2014 avvecklades den internationella insatsen ISAF, och nu handlar det om att skicka rådgivare till de afghanska säkerhetsstyrkorna.

Sedan 2014 har situationen i Afghanistan inte utvecklats som man hoppats - oroligheter och talibanattacker har fortsatt och blivit vanligare i den norra delen som tidigare ansågs förhållandevis säker.

Har det blivit svårare för rådgivarna från garnisonen att lösa sina uppgifter?

– För vår del, att vara rådgivare, tror jag inte skiljer så mycket från de tidigare insatser vi har haft där, säger Carl Sjöstrand.

Han räknar inte med några större svårigheter att rekrytera till den nya missionen, men det kan bli lite knepigt för Lv6:

– Det blir en avvägning vilka vi har råd att släppa eller inte för det är väldigt mycket som händer inom luftvärnet just nu.

Utbildningen för den nya insatsen börjar på garnisonen nästa vår. I maj är det avresa till Afghanistan med retur i skiftet november/december.