Degerforstränare med rekordvittring hoppfull inför premiären

9:11 min

Nu till helgen drar superettan igång, och Degerfors tränare Patrik Werner tror på ett bra år med chans på toppstrid. För egen del är han på väg att slå klubbrekord, han gör åttonde raka säsongen som huvudtränare.

Inte sedan den legendariske ungraren Istvan Wampetits ledde Degerfors i åtta år, 1937-1944, har någon suttit som huvudtränare så länge. Rekordet är alltså nära för Patrik Werner.

– Det är väl stort. Jag är ju född och uppvuxen i Degerfors, så det är klart att det är lite extra att få vara den längste, om jag nu klarar mig... Jag vet inte riktigt hur det är med antalet månader, men får jag vara kvar det här året blir jag den som har suttit längst och det är kul, säger Patrik Werner.

Hur kommer det sig att du har blivit kvar så länge?

– Det är alltid resultaten som styr. Första året jag fick ta över som huvudansvarig vann vi division ett, och sen har vi klarat oss varje år i superettan. Vi har varit med i toppen något år, och vi har varit nära att få kvala neråt något år, så vi har blandat lite. Men i det stora hela har det gått ganska bra och det är väl därför man har fått vara kvar. Så får vi se hur länge man orkar hänga i.

Känns det likadant dagarna före seriepremiären nu som det gjorde i början?

– Ja, i det stora hela. Man går bara och väntar de sista veckorna på att det ska börja. Och man förbereder sig med scouting av motståndare och sitt eget lag och hur man ska spela. Det är mycket att ta hänsyn till första matcherna, det är underlag och såna grejer också. Så det är lite plock, men jag känner att vi har kommit ganska långt under veckan och det känns bara bra inför matchen.

Det har skett en hel del förändringar i spelartruppen inför årets säsong. Tunga namn som målvakten August Strömberg, ytterbacken Daniel Sundgren och mittfältarna Eric Jernberg och Marcus Astvald har lämnat klubben. In har istället bland andra finske målvakten Jesse Öst, backarna Christoffer Wiktorsson och Jonathan Azulay och mittfältarna Sebastian Ohlsson och Amor Loyouni kommit.

– Ser man spelare för spelare så tycker jag att vi har ett minst lika bra, om inte bättre, lag. Sedan var laget vi hade förra året ganska samspelt och det flöt av sig själv lite i vårt anfallsspel. Men spelare för spelare är vi nöjda, däremot har vi inte riktigt fått det att funka i vårt anfallsspel under försäsongen. Det tar lite tid när man får in nya spelare. Men får vi en okej start, så tror jag att vi blir bättre och bättre. Jag tror definitivt att vi kan vara med på den övre halvan och nosa lite på platserna högst upp i tabellen.

I premiären på söndag tar Degerfors emot AFC United från Solna hemma på Stora Valla. Degerfors är en anrik klubb, grundad 1907, medan AFC bildades ett helt sekel senare.

Medan Degerfors hör till superettans publiklag, och väcker en hel del sympati runtom i landet, är AFC okänt för de flesta och blev sist i seriens publikliga förra året med ett hemmasnitt på knappt 350 åskådare. Så visst är det två olika världar som möts, konstaterar Patrik Werner.

– Ja, lite så är det. De har fått till det ganska bra på kort tid, de har en duktig tränare och en hel del bra spelare. Så på plan spelar det ingen roll, men det är väldigt lite folk, och de har få sponsorer. Vi har en stark uppslutning både av samarbetspartners och publik. Men ute på plan spelar det ingen roll, och jag tycker att AFC är bättre än förra året, så det blir en svår match på söndag.