Aneby

Kommunalrådet om Hags flytt: Har inte funnits några signaler

4:16 min

– Man blir överraskad, konstaterar Anebys kommunalråd Lars-Erik Fälth efter chockbeskedet från Hags.

En av Anebys största arbetsgivare, lekparks- och parkutrustningstillverkaren Hags AB, flyttar från Aneby till Polen. Det beskedet lämnade företaget på torsdagen. Ett hårt slag för företagets anställda, men även för Aneby kommun som åter drabbas av ett stort varsel.

– Jag ska inte säga att man blir chockad, men man blir överraskad. Det har inte funnits några som helst signaler som nått mig eller kommunen. Men det är klart att allra först går ju tankarna till de anställda och deras familjer som drabbas, säger kommunalrådet Lars-Erik Fälth till P4 Jönköping.

Företaget tillverkar bland annat utrustning till lekparker, äventyrsparker och till parker. Drygt 200 anställda jobbar i Aneby.

– Det är det näst största företaget och det är inte bara det, det finns ett antal en- och fåmansföretag som utför service och jobb åt den här typen av företag. 

Det innebär att ett antal arbetstillfällen försvinner och det är naturligtvis negativt. Vilken direkt påverkan det får på kommunen och på samhället är svårt att säga i nuläget. Nu har vi ett år och alla får hjälpa till att hitta alternativ.

Flytten skall ske successivt och vara klar senhösten 2017. För cirka ett år sedan försvann ett femtiotal jobb då Fläkt woods lämnade Aneby.