Danmark vill förbjuda kontroversiella religiösa budskap

2:01 min

I Danmark vill regeringen stoppa imamer som sprider odemokratiska budskap. Bland annat ska uttalanden som man menar undergräver det danska samhället bli olagliga. 

– Vi vill kriminalisera uttalanden som strider mot dansk lag för att komma åt de som i religionens namn undergräver vårt samhälle, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen igår när han presenterade regeringens nya förslag för hur man vill begränsa imamers rätt att sprida odemokratiska åsikter i Danmark.

– Om man uppmanar till att slå barn och till att kvinnor ska underkasta sig, då är man över gränsen, det ska vi inte tolerera, sa statsministern.

Bakgrunden är den i Danmark mycket uppmärksammade TV-dokumentären Moskéerna bakom slöjan, som med dold kamera avslöjade kontroversiella uttalanden från flera danska imamer nyligen.

Förutom att kriminalisera vissa religiösa budskap, vill man också efter brittisk modell neka inresa för imamer vars budskap man inte vill ska predikas i Danmark.

Även om det inte är klart exakt vad imamer och andra ska få säga och inte ska få säga, så finns det en bred politisk enighet kring förslagen och regeringen hoppas att man har en ny lag på plats innan sommaren.

Men från religiöst håll är man idag kritiska och oroliga för vad en sådan lag skulle betyda.

– Vi är rädda för en situation där vi mister vår yttrandefrihet och religionsfrihet, säger imam Ousama El-Saadi till Danmarks Radio, och får medhåll av Jacob Mchangama från den judiska tankesmedian Justitia.

– En sådan lag kan komma att slå mycket bredare än man har för avsikt säger han. Det skulle hota den danska demokratimodellen om man börjande förbjuda människor att torgföra odemokratiska åsikter, säger han till tidningen Berlingske.

Och biskopen i Roskilde Peter Fisher-Möller håller med.

– Vanvettiga åsikter motverkas bäst med dialog och respekt för yttrandefriheten. Religion blir bara farlig om man låser in den och förbjuder den, säger han.