Hedemoras kommunalråd: Migrationsverket ljuger

1:22 min

100 arbetstillfällen kommer att försvinna från Hedemora när Migrationsverket nu stänger sitt kontor på orten. Att det inte skulle finnas passande lokaler för myndigheten i Hedemora stämmer inte, menar kommunalrådet Ulf Hansson (S). 

Migrationsverket lämnar Hedemora och flyttar i stället till Borlänge. Närmare till andra myndigheter och anpassade lokaler, säger Migrationsverket som ligger bakom beslutet. 

Hedemoras kommunalråd Ulf Hansson (S) menar att man erbjudit Migrationsverket flera lokaler som passat deras behov men som myndigheten tackat nej till. Nu är han besviken över att man väljer att flytta sitt kontor från Hedemora.

– Det är klart att jag är besviken, och jag är besviken på Migrationsverket också. De har farit med osanningar, bland annat om det här med att det inte finns lokaler, säger han.

Men Ewa Johansson, enhetschef på Migrationsverket i Hedemora, tillbakavisar kritiken.

– Nej, de lokaler vi fått erbjudande om har inte passat. Antingen har det inte funnits en så stor reception som vi behöver eller så många sittplatser som personalen behöver, säger hon.

Ulf Hansson säger ju att det här inte är sant utan att det handlar om svepskäl. Vad säger du om det?

– Det får stå för honom, säger Ewa Johansson.

För ett år sedan sa tidigare enhetschefen på Migrationsverket i Hedemora att Borlänge skulle bli huvudorten för verksamheten, men att närvaron i Hedemora och Avesta skulle vara fortsatt stark. Men nu stänger man alltså kontoret i Hedemora och i Avesta kommer man endast att ha ett litet kontor som har öppet en dag i veckan.

Det här får flera konsekvenser, menar Ulf Hansson.

– Det blir flera av de asylsökande som nu måste åka längre för att träffa tjänstemän. Och det blir nog också dyrare för Migrationsverket, det har andra utredningar visat.

Men Ewa Johansson håller inte med om att de kommer längre i från de personer som de ska hjälpa.

– Jag tycker inte att vi kommer längre i från de vi ska hjälpa. Vi har jättemånga boenden norrut. Där vi har flest lägenheter, det stämmer, det är i södra Dalarna. Men annars har vi flest tillfälliga boenden i andra delar av länet. Och vi kommer att fortsätta att ha täta besök på boendena, säger hon.