Slussen förvandlas - lyssnarna minns tillbaka

1:16 min

”I början av 50-talet låg det en drive-in-bank i garaget. Jag har en fin bild på min mamma när hon jobbade där", skriver en lyssnare i sociala medier.

Under torsdagen påbörjades rivningen av den över 60 år gamla macken i Katarinagaraget vid Slussen. För en del känns det vemodigt att platsen förändras. En lyssnare skriver till P4 Stockholm på Instagram:

”Det känns riktigt tråkigt. Det har varit en konstant plats på Söder under så lång tid. Dessutom har macken varit min arbetsplats i 5 års tid”. 

En som pryade på macken i slutet på 60-talet är Anders. På P4 Stockholms facebooksida delar han med sig av ett minne som fastnat särskilt.

... En man kom in med sin bil. Han hade lagt ett täcke under huven för att motorn skulle hålla sig varm. Men han glömde bort täcket som fastnade i fläkten ordentligt. Så det blev jag som fick jobbet att få bort täcket.

Området kring Slussen såg annorlunda ut jämfört med i dag, berättar han:

”Det var mer öppen plats med en fungerande trafik (jag var för ung att köra bil)”.

Christina har också en speciell relation till Slussen – via sin mamma:  

"I början av 50-talet låg det en drive-in-bank i garaget. Stockholms Enskilda Bank (numera SEB) öppnade ett litet kontor där. Jag har en fin bild på min mamma när hon jobbade där", skriver hon på P4 Stockholms facebooksida.

Inringaren Inger bodde vid Slussen på 50-talet. Varje söndag brukade hennes mamma baka sockerkaka och så begav de sig av till kanalen. Där satt de tillsammans och tittade på båtar. Hon beskriver att det var "lika spännande som att gå på bio":

– Det hände att folk blev arga på varandra, men sams innan de kommit igenom Slussen. De klev ur sina båtar och in i den andres båt för att folk var för nära eller stötte i, berättar hon.