Länsstyrelsen stoppar all alkohol under Valborg

2:03 min

Det kommer att bli förbjudet, för alla restauranger och systembolag i Fyrbodal, att sälja all alkohol under två veckor i samband med Valborg. Det har Länsstyrelsen nu beslutat.

Detta, P4 Västs, aprilskämt blev utsett till ett av årets bästa av Aftonbladet.

Beslutet är en del i ett projekt för att bland annat minska brottsligheten och polischefen i Fyrbodal Gunilla Gevreus tycker att det är ett bra beslut.

– Vi är övertygande om att brottsligheten kommer att minska markant då de flesta brotten är relaterade till alkohol, säger polischefen i Fyrbodal Gunilla Gevreus till P4 Väst.

Länsstyrelsens beslut att förbjuda all alkoholförsäljning i hela Fyrbodal under två veckor är en del av ett nationellt projekt som regeringen nu har beslutat om.

Bakgrunden är att Folkhälsomyndigheten vill kunna utreda hur ett stopp av all alkoholförsäljningen påverkar både hälsan och brottsligheten.

Beslutet innebär att varken restauranger med utskänkningstillstånd eller systembolaget får sälja alkohol.

Jack Danielsson som är alkoholhandläggare på Länsstyrelsen tycker beslutet är bra.

– Absolut! Vi har valt just Valborgshelgen, och tidsperioden före och efter det, för att det då är stor försäljning utav alkoholhaltiga drycker. Dessutom köps en hel del alkohol olagligt ut till yngre personer då, säger Jack Danielsson.

Beslutet innebär att polisen kan minska sin personal eftersom brottsligheten väntas minska kraftigt, säger polischefen Gunilla Gevreus.

– Det här kommer innebära att i stort sett hela poliskåren i Fyrbodal kan ta kompledigt och då kan vi bli av med alla övertidstimmar som polisorganisationen har dragit på sig, kommenterar hon.

Att det inte kommer säljas någon alkohol på restaurangerna kan också innebära ett bra tillfälle för de krisdrabbade svenska mjölkbönderna att få in extra pengar.

Jag måste ju säga att mjölk är väldigt gott.

Länsstyrelsen hoppas nämligen att projektet förutom att minska brottsligheten ska öka försäljningen av mjölk, då ingen längre kan dricka alkohol.

Enligt preliminära beräkningar, som P4 Väst tagit del av via källor, skulle mjölkförsäljningen kunna öka med runt 9,8 procent på årsbasis.

Även polischefen Gunilla Gevreus tror att mjölkförsäljningen kommer att öka.

– Jag måste ju säga att mjölk är väldigt gott.