Ingen insemination i Stockholm - trots ny lag

1:35 min

Från och med den 1 april är det lagligt även för ensamstående kvinnor med assisterad befruktning. Men Stockholms läns landsting är inte redo. Här kan ensamstående inte ens ställa sig i kö.

– Det som känns bäst är väl att det blir lagligt i Sverige för man har väl känt från början att det inte var okej, säger Upplands Väsbybon Sofia, 35, som väntar barn efter att ha genomgått behandling i Danmark.

– Just nu, när jag genomgått det jag gjort, handlar det om framtiden för barnet. Jag tror det blir ett lättare socialt umgänge framöver.

Sofias barn kommer till sommaren. Det kommer dröja längre än så för andra kvinnor att få tillgång till behandlingen, eftersom Socialstyrelsen måste se över flera föreskrifter, bland annat om donation, och hur man tar till vara celler och vävnad. Ingen vet heller vem som ska betala.

På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge säger läkaren Jan Olofsson att ensamstående kvinnor inte ens kan ställa sig i kö i dagsläget.

– Nej vi har tyvärr ingen möjlighet att ha en kö eftersom vi inte vet villkoren och om det överhuvudtaget ska finansieras inom offentlig sjukvård.

Ifjol föddes knappt 30 000 barn i Stockholms län, runt 500 med hjälp i Huddinge, och lika många hos dom privata klinikerna. Men ingen vet hur många singelstockholmare som nu vill få behandling.

– Det finns förstås gissningar och spekulationer. Men min personliga teori är att de snarare rör sig om över tusen, kanske flera tusen, säger Jan Olofsson.

Trots alla frågetecken är Sofia glad att lagen ändrats. Hon minns själv kampen att få hjälp med blodprov hemma inför den första av många dyra resor till Danmark.

– Framförallt i början när man försökte få tag på läkare som skulle hjälpa en med de blodtester som behövs, och jag inte fick hjälpen jag skulle. Jag var väl på väg att ångra mig några gånger.