Intensivt polisarbete för att kartlägga nytt terrornätverk

1:27 min

På flera platser i Europa pågår ett intensivt arbete för att kartlägga de terrorister som misstänks för planer på en ny stor attack i Frankrike. En polisoperation pågår vid fransk-belgiska gränsen just nu. 

Det kommer fler detaljer om den stora vapengömman i Frankrike.

– Det ser ut som att vi kunnat förhindra en terroristcell att slå till med extremt våld, säger terroriståklagaren Francois Molins i Paris.

Fem automatvapen, flera andra skjutvapen, sprängmedel och annan utrustning till självmordsbomber hittades, berättar åklagaren. Räden gjordes förra veckan nära Paris där en man greps. Också fem falska pass och sju mobiltelefoner har påträffats.

Nu pågår en polisjakt på medhjälpare och maskerade belgiska poliser med skottsäkra fordon söker i ett område i Courtrai nära franska gränsen. Både i Belgien och i Nederländerna har personer gripits den senaste veckan med koppllingar till den här nya terroristcellen. 

Beslaget i Frankrike visar precis samma form av vapen som vid attentatet den 13 november i Paris när 130 människor dödades och flera hundra skadades, enligt Dominique Rizet som bevakar terroristfrågor för franska BFMTV.

– Först handlar det om att göra så stor skada som möjligt med automatvapen och sen spränga sig själv, säger Rizet.