Därför får pensionärer fortsätta betala för mammografi

2:30 min

Att mammografi inte blir gratis för alla beror på att regeringen utgår från det screeningprogram mot bröstcancer som redan finns. Det omfattar dem mellan 40 och 74 år.

Den första juli i år ska det bli gratis att gå på mammografi, enligt ett förslag från regeringen. Syftet med att ta bort avgiften för mammografi är att få fler att gå och undersöka sina bröst för att upptäcka eventuell cancer.

Men lagförslaget gäller inte personer som är äldre än 74 år – trots att även personer i den åldersgruppen drabbas av bröstcancer. Enligt Socialstyrelsen upptäcktes bröstcancer hos 56 kvinnor över 75 år enbart i Dalarna.

Det borde vara gratis för alla, är reaktioner vi fått på vår Facebooksida. Varför ska just pensionärer betala?

– Intentionen som regeringen har visat hittills är att det är det screeningprogram vi har i dag , som har åldersgränserna 40-74 år, som ska avses och omfattas av gratisversionen, säger Arvid Widenlou Nordmark, enhetschef för nationella riktlinjer på Socialstyrelsen.

Det är Socialstyrelsen som har tagit fram de nationella riktlinjerna för mammografi, och myndigheten baserar dem på forskning.

– Det man kan se är att i de studier man använt för att ge rekommendationer så är det undersökt på kvinnor upp till 74 år, och samtidigt blir det en undre åldersgräns på 40 år, och utifrån de studierna har vi baserat rekommendationerna, säger Arvid Widenlou Nordmark.

Men finns inte en risk att man missar folk som har cancer om man sätter en åldersgräns?

– Åldersgränser eller könsurval kan alltid leda till att personer eller sjukdomar missas. Den här typen av screeningundersökningar är ju utformade för att fånga så många som möjligt, men de kommer aldrig att kunna fånga alla.