Simklubb kritisk till ny simhall

1:56 min

En ny simhall ska byggas i Sundsvall. Det blir mer bassängyta, men mindre plats för publiken. Det gör att det blir svårt att hålla SM-tävlingar, eftersom det då krävs mer utrymme. 

I tisdags togs beslutet på kommunfullmäktige och det blir en ny simhall i Sundsvall som kommer kosta max 150 miljoner kronor. Det fanns tankar på renovering och ett annat alternativ var att göra en mindre bassäng och mer utrymme för bassängen. Nu blev det en större bassäng och mindre antal publikplatser. 

– Det är naturligtvis positivt att vi får mer bassängyta. Vår förhoppning var att vi skulle kunna med en ordentlig läkaryta ha dessa SM-tävlingar och höja besöksnäringen i Sundsvall, säger Marie Lundblom som är ordförande för Sundsvalls simsällskap. 

Klubben hade hoppats på att få ha SM-tävlingar vartannat år, men de tror nu att det också kan bli svårt att få ihop de vanliga tävlingarna. 

– Vi har inbjudningstävlingar och där behöver vi 4-500 platser bara för deltagare och tränare, och publik utöver. Så även för våra vanliga tävlingar så är det här ett jättestort problem att det finns så få sittplatser, säger Marie Lundblom. 

Fler banor och mindre publikyta. Det påverkar möjligheten att hålla SM-tävlingar. Hur tänkte ni där?

– Vi tänkte prioritera olika områden. Då har med vi simundervisning, motionssimning och även simträning. Så helst vill vi ha mer banor än publik, Hisham Elkahtib (V), vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Sundsvall.

För att få hålla SM-tävlingar måste man ha minst 1000 publikplatser, som det ser ut kommer den nya simhallen endast ha maximalt 700 platser. Men möjligheten finns att söka dispens hos Svenska simförbundet om att få hålla tävlingar ändå. 

– Jag hoppas att förbundet kan se det från ett annat perspektiv. Det kommer kosta oerhört mycket mer om vi ska ha mer sittplatser så vi valde att prioritera de där områdena, säger Hisham Elkahtib (V).