Förslag: Sänk höghusen i Örebro

1:14 min

Örebro blir en storstad och bör därför ha en jämn nivå på husen. Nu oroas boende i höghus över att deras hus kommer att förstöras. 

– Det är väldigt många som vill bygga högt i Örebro, men om allting byggs högt försvinner landmärken som Svampen och Krämaren, som inte kommer sticka ut längre.

– Därför har nu förslaget kommit att vissa hus ska sänkas, säger kommunalrådet och Socialdemokraten Björn Sundin.

Förslaget är komplicerat och dyrt, och vissa våningar kommer behöva tas bort. 

– Då kan man fundera på, kan man ta våningar ovanifrån och gräva ner i källaren? Men det är jättesvårt så vi får se det på lite sikt. Men Örebro håller på att bli en storstad, och då borde man kanske ha en jämnhög nivå på husen, snarare än att vissa sticker upp, förklarar Sundin. 

På ett möte i ett av höghusen i Örebro i går kväll var boende oroliga och upprörda. De är rädda att husen ska förstöras när de ska sänkas några våningar. Iris Lirpa har bott på trettonde våningen i många år och kommer nu tappa utsikten mot Kilsbergen. 

– Jag blev väldigt orolig, jag har legat och tänkt på det här nattetid och haft svårt att sova och blir snart helt uttömd av sömnlösheten ifall det blir sättningar i huset, menar Iris.

APRIL APRIL !!!!