Högerextrema medborgargarden på gång i Halland

2:07 min

Flera har uttryckt intresse för att starta lokalgrupper i Halland. Grundaren är uttalat nazist. 

Det finns intressen i delar av Halland för att starta lokala grupper i ett högerextremt medborgargarde som bildats på olika håll i landet.

Soldiers of Odin är ett nätverk som har starka kopplingar till extremhögern och som vill patrullera landets gator. I framför allt Kungsbacka har människor skrivit att de vill ha en lokal grupp.

Det högerextrema nätverket bildades först i Finland av en känd nazist och har senare spridit sig till Norge och Sverige.

Gruppen säger att de vill patrullera gatorna för att göra dem trygga och den finska startgruppen skriver själva att de är immigrationskritiska, men inga rasister, bortsett från grundarens nationalsocialistiska åsikter.

Vi på P4 Halland har kartlagt intresset för gruppen i Halland. Framför allt i Kungsbacka är det många som skrivit i sociala medier att de tycker att en lokal grupp behövs, men liknande önskemål har även uttryckts i Halmstad och Falkenberg.

I Kungsbacka och Varberg finns det dessutom uppgifter på att gruppen har rört sig på stan.

När det kommer till gruppen i Kungsbacka har vi pratat med några som ville starta en lokalgrupp i Kungsbacka.  Efter att vi har tagit kontakt och frågat vad de tycker om de högerextrema kopplingarna har de lagt ner planerna på att starta gruppen bland annat för att de inte visste att grundaren är nazist och de främlingsfientliga delarna av det.

En egen grupp, en slags spinoff på Soldiers of Odin, är däremot på gång att starta. De kallar sig Soldiers of Kungsbacka. Grundaren är en 21-årig man från Kungsbackaområdet som dömts för misshandel ett par gånger.

I den gruppen är det tydligt att flera vill så kallat skydda Kungsbacka från flyktingar. När vi pratar med grundaren säger han att många är oroliga på grund av flyktingarna, men att gruppen inte vill vakta stan från någon särskild, utan vill göra stan trygg i allmänhet.

I ett inlägg skriver grundaren att de ska "vandra gatorna" och rapportera grova händelser till polisen men skriver också; "Om inte vi kan ingripa själva dvs.". När vi pratar med honom förtydligar han att ingripa inte handlar om att slåss eller liknande utan att till exempel hålla fast någon tills polisen kommer.

Anders Wiss är lokalpolisområdeschef i Kungsbacka och tycker det är viktigt att man inte tar lagen i egna händer, men som det är just nu gör de inget speciellt. 

– Jag känner väl att det kan föranleda lite bekymmer för oss. Det beror på hur de agerar naturligtvis, agerar man på ett brottsligt sätt i Kungsbacka blir det ju polisens uppgift att svara upp mot det, säger Anders Wiss.