Maria Sveland diskuterar mammarollen och familjen

0:43 min

På Folkteatern Gävleborg i Gävle diskuteras i kväll mammarollen och familjens traditionella och kanske förlegade uppbyggnad. Författaren och debattören Maria Sveland deltar i diskussionen, som enligt henne behövs för att förändra förlegade familjeroller.

Föreställningen Projekt: Mamma har premiär den 23 april på Folkteatern, en självbiografisk föreställning där skådespelaren Alexandra Zetterberg Ehn ska undersöka historier från sin egen barndom, genom sin mormors dagböcker.

Hon ställer sig bland annat frågan: Från vems perspektiv berättar man en historia?

Och med anledning av föreställningen anordnas redan i kväll en samtalskväll på Folkteatern om moderskap och frihetslängtan där författaren och debattören Maria Sveland, författare till bland andra Bitterfittan och Happy Happy, medverkar.

Eftermiddagen fick en pratstund med Maria i dag, där vi diskuterade mammarollen och om mannen snart kan utdaterad och onödig.

– Tittar man på stereotyperna så ska kvinnan vara väldigt självuppoffrande, hon ska finnas till för barnen och mannen. En kvinna som bryter mot det och väljer att ha "längtor" som inte inkluderar man och barn, det bryter mot en norm än i dag, säger Maria Sveland inför kvällens diskussion.

Kan kärnfamiljen vara i sig negativ till sin natur?

– Ja, det kan den vara. Jag tror att alla har allt att vinna på att vi befriar oss från det här och ser att det finns en massa möjligheter att bilda familj och organisera våra liv tillsammans. Det måste inte nödvändigtvis vara en mamma och en pappa.

Hör hela intervjun med Maria Sveland i klippet nedanför!