J-Södra hämtar talangerna lokalt

Jönköpings Södra är tillbaka i fotbollsallsvenskan efter 46 säsonger i lägre divisioner. Det är ett lokalt baserat lag som kommer till Kalmar för Smålandsderby i premiären.

– Det är ett inriktningsbeslut klubben tagit, vi hoppas och tror att publiken sluter upp bakom laget med spelare från bygden som representerar J Södra, säger tränare Jimmy Thelin.

Jönköpings södra var första lag från Småland som nådde allsvenskan. 1945/46 var första säsongen i högsta serien och den senaste var 1969. Efter att ha varit nere i division 4 och vänt är klubben tillbaka i allsvenskan.

Planen för är lyckas även i högsta serien är inte att ändra så mycket jämfört med hur laget spelade i superettan:

– Träningsdosen är den samma men vi kommer justera lite taktiskt för vi tror det blir en annan typ av fotboll och variation i spelet vilket blir en utmaning.

J Södra har inte gjort några spektakulära nyförvärv och tror vidare på den stomme av spelare som förde upp laget i höstas.

– Vi är trygga i dom spelare vi har som är väldigt lojala och med stark kultur och identitet säger Jimmy Thelin.

Efter att ha varit borta från allsvenskan så länge blir nästan alla motståndare nya för Jönköping vilket kräver mycket scouting med fokus först på Kalmar.

– Det alltid kul med derby och jag har sett dom en del och Kalmar har mycket kompetens. Det blir en tuff utmaning direkt.

Även om det skiljer drygt 20 mil mellan Jönköping och Kalmar så tror Jimmy Thelin på stor tillströmning av grönklädda supportrar från Vätterns sydspets.

– Vi knöt starka band till supportrarna förra året då dom var med på många tunga bortamatcher så jag tror vi kommer ha med många södrasupportrar till Kalmar.

Matchen Kalmar FF – Jönköping Södra startar lördag 16.00 och sänds som en del av Sportextra i P4 eller i sin helhet via sverigesradio.se/kalmar