Passagerare otrygga efter våldtäkt på färja

2:10 min

Fyra unga män är fortfarande anhållna för en misstänkt grov våldtäkt på en kryssningsbåt till Åbo. Men säkerheten under studentkryssningarna är god, menar rederiet. 

Under dagen har polisen fortsatt förhören med misstänkta och andra vittnen, en teknisk undersökning har gjorts av den plats där våldtäkten ska ha skett, och under dagen ska även annan teknisk bevisning ha undersökts.

Advokat Gustaf Ljungström är offentlig förvarare för en av de misstänkta, säger att hans klient förnekar brott.

– Jag har pratat med honom och varit med på ett förhör i dag. Han förnekar brott.

Men det är inte märkligt att det här sker just på en sådan här kryssning, säger Per Edquist, inspektör vid Norrmalmspolisen.

–  Exponeringen för alkohol är ju väldigt långvarig. Det vill säga, du kan handla alkohol på båtarna i butiken, i barerna, så under väldigt lång tid under de här 24-timmarskryssningarna är man exponerad för alkohol. Och ju lägre ålder man tillåter på de här båtarna kominerat med den här exponeringen mot alkohol, desto större är risken att man får problem.

Enligt Aftonbladet är två av fyra misstänkta männen även misstänkta för medhjälp vid ett mord i Stockholmsområdet. Enligt tidningen förekommer männen i utredningen, men männens advokater säger att de inte tror deras klienter kommer att åtalas.

Företaget som ordnar studentkryssningarna till Åbo, FunCruises, skriver på sin hemsida att säkerheten är nyckeln till framgång för studentkryssningarna och att det alltid finns extra vakter inkallade.

Men de har inga egna vakter, säger Hasse Friberg, säkerhetsansvarig på TallinkSilja. Enligt rederiet har man under åren haft 31 000 passagerare men bara omhändertagit 112 personer och säkerheten är god, säger han.

Vi har ett stort antal duktiga vakter som finns ombord för att se till att alla ha så trevligt som möjligt och vi har en väldigt, väldigt god övervakning, säger han.

Men att det skulle kännas tryggt håller inte Emelie Möller med om. Hon var med på samma kryssning som i onsdags kväll kom tillbaka till Stockholm,

Jag kände mig inte alls trygg för det var väldigt många killar som blev tafsiga och sliskiga när de fick i sig tillräckligt mycket alkohol. Och så ska det inte behöva vara som tjej. Jag tyckte det var väldigt bråkigt.

Hon såg bara vakter på en plats, vid tax-free butiken.

– De hade behövt satsa mer på vakter. De borde ha förstått att ungdomar, när de dricker så kan det hända väldigt många saker. Deras prioritet verkar vara att vakta tax-freen och diskot och sådana saker, istället för att gå ner vid hytterna och se att allt är ok där nere.

På torsdag kväll klockan 19.30 ska drygt 1500 studenter kliva ombord på färjan för en ny studentkryssning.