Nära en halvering av journalister på tidningarna i Ångermanland

1:34 min

Antalet journalister på Mittmedias tidningar i Ångermanland kommer i princip att halveras. Det står klart efter att förhandlingarna mellan arbetsgivaren och facket avslutats. 

Det är totalt 17 av dagens 37 tjänster som jobbar lokalt i Ångermanland som ska bort. Flera av tjänsterna flyttas till en centraldesk i Sundsvall. Tio tjänster tas bort i Härnösand, en tjänst i Kramfors och sex tjänster i Örnsköldsvik när Mittmedia ska spara 133 miljoner under 2017 och 2018. 

– Förändringen innebär ett dråpslag mot den lokala journalistiken i Ångermanland om man pratar i termer som lokal närvaro, säger Tomas Backlund, journalistklubbens ordförande.

Att tjänster försvinner från tidningarna i länet är inget oväntat eftersom Mittmedia ska spara spara 133 miljoner kronor på två år och alla tidningarna ska minska antalet anställda med ungefär tio procent. Men att just tidningarna i Ångermanland skulle drabbas så hårt var inte lika väntat.

– Jag har inte hunnit prata med journalisterna där än, men de kommer nog också att uppfatta detta som ett dråpslag, säger Tomas Backlund. 

Samtidigt som man drar ned i Ångermanland kommer man att förstärka med en centraldesk i Sundsvall, så i hela Västernorrland blir det sammanlagt sju tjänster som försvinner.

– Vi från journalistförbundet förstår att man måste göra stora förändringar utifrån den digitala omställningen som är i branschen och det ekonomiska läget som Mittmedia befinner sig i när allt fler väljer bort papperstidningar. Då måste vi anpassa våra produkter efter det, men om man bara tittar på Ångermanland blir det en enorm förändring, säger Tomas Backlund.