Irakisk-brittiska stjärnarkitekten Zaha Hadid är död

2:13 min

Den irakisk-brittiska arkitekten Zaha Hadid har avlidit. Hon dog i en hjärtattack på ett sjukhus i Miami under torsdagen. Vännen Elizabeth Hatz minns en arkitekt som lämnar ett stort tomrum efter sig.

Zaha Hadid föddes i Bagdad 1950, men flyttade till London 1972 för att studera arkitektur.

Hennes projekt finns på många platser runt om i världen; från operahus i Kina, ett nationellt museum för modern konst och arkitektur i Rom, en brandstation i Tyskland, till inomhusarenan London Aquatics Centre som var en av huvudarenorna vid OS i London 2012.

2004 var hon den första kvinnan att tilldelas the Pritzker Prize, som också kallas Arkitekturens Nobelpris.

Under 70-talet studerade Hadid på Architectural Association School of Architecture i London. En av hennes kursare och vänner var svenska Elizabeth Hatz, lektor i arkitektur på KTH i Stockholm. Hon beskriver Zaha Hadid som en arkitekt som kommer att lämna efter sig ett stort tomrum, och som alltid ville vara den främsta.

– Hon gjorde sig tidigt märkbar under studietiden. Hon var fenomenal på att teckna. Men hon fick kämpa och vänta väldigt länge för att få bygga. Det var tufft för henne under alla år som kvinnlig arkitekt. Hon har helt enkelt alltid velat vara den främsta, hon har drivits av en vilja att göra avtryck i arkitekturen.

Elizabeth Hatz beskriver henne som mer av en formgivare än en arkitekt. För Hadid var formen det viktiga - hon älskade bland annat svenskt 50-talsglas - och hennes byggnader kan nästan beskrivas som uppförstorade föremål. Elizabeth Hatz tror att det är därför som åsikterna om hennes stil går så isär.

– Det är en person som väcker känslor. Jag har nära arkitektvänner som avskyr Zaha Hadid, och jag kan förstå varför, för ibland slår hennes byggnader totalt sönder en miljö.

Det är värdefullt att prata om, enligt Elizabeth Hatz.

– Jag hoppas, om det ska finnas någon mening med att en så begåvad och framstående kvinnlig arkitekt går ur tiden alldeles för tidigt, kanske det kan vara att vi väcks lite till liv här i Sverige, att vi diskuterar arkitektur och arketektoniska värden.

Men, menar Elizabeth Hatz: Zaha Hadid var främst en fantastisk vän.

– Bortom det glamorösa, bortom rampljusets för- och nackdelar, så var hon en fantastisk vän.

Zaha Hadid blev 65 år.