S går om M i ny mätning

2:33 min

Med liten marginal går Socialdemokraterna om Moderaterna i Svensk väljaropinion, den sammanvägning av opinionsundersökningar som Novus gör för Ekot. 

Det innebär att Socialdemokraterna åtminstone just nu ser ut att vända uppåt efter att under en period ha legat under 25 procent av väljarstödet.

– Det är oerhört viktigt för Socialdemokraterna att vara större än Moderaterna, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Tommy Möller anser att det är för tidigt att säga om det här är en mer långvarig vändning för Socialdemokraterna.

– Det är nog lite för tidigt att säga om den saken men för Socialdemokraterna är det här naturligtvis oerhört viktigt. Partiet har ju före den här mätningen förlorat ungefär 10 procentenheter på mindre än två år. Det är naturligtvis jätteviktigt att man bryter den här trenden. Om man inte gör det försvagas ju partiledningens auktoritet och en svag regering försvagas därmed ytterligare.

Uppgången på 1,3 procentenheter i den här sammanvägda mätningen gör att Socialdemokraterna nu ligger på 26,1 procent. Moderaterna ökar också, men ytterst marginellt och får 25,3 procent. Tommy Möller tror att det är regeringens förändring till en betydligt mer restriktiv flyktingpolitik som ligger bakom uppgången:

– En inte alltför vågad gissning är ju att Socialdemokraterna nu hämtar tillbaka sympatisörer från Sverigedemokraterna som har varit kritiska mot den generösa flyktingpolitik som fanns före omläggningen.

Sverigedemokraterna fortsätter att backa, om än lite och ligger på 18 procent.

Hur reagerar Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin på uppfattningen att den mer restriktiva flyktingpolitiken lockar fler väljare till Socialdemokraterna?

– Jag tror att vår ökning i detta beror på två saker. Det ena är att vi är väldigt tydliga på våra prioriteringar på fler jobb, bättre skola och en bättre välfärd. Det andra är att vi har varit tydliga på att vi vill ha ordning och reda i migrationspolitiken. Vad som är viktigast av det här får framtiden utvisa.

Förändringarna i mätningen är små. Alliansen är det största blocket men avståndet till de rödgröna partierna minskar. Förutom Socialdemokraterna och Moderaterna ökar Vänsterpartiet och Kristdemokraterna på marginalen, Miljöpartiet ligger helt still och Liberalerna och Centerpartiet backar något.

Att det ligger så här still, trots inte minst flyktingkrisen är det som är mest intressant, anser statsvetarprofessor Tommy Möller.

– Det som är intressant är att de två partier som är kritiska till kursomläggningen, Centerpartiet och Vänsterpartiet inte har lyckats mobilisera den opinionen som tycker som de partierna gör.

Fler konkreta integrationsförslag och att föräldralediga partiledaren kommer tillbaka tror Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson är lösningen för partiet:

– Det har varit svårt att komma in i debattens centrum överhuvudtaget när Annie Lööf inte har varit i politikens centrum på samma sätt.

Så det är Annie Lööf det hänger på?

- Det är klart att det spelar en stor roll, säger Michael Arthursson.