Serbiske nationalisten Seselj frias av FN:s tribunal för krigsförbrytelser

2:01 min

Den serbiska nationalisten Vojislav Seselj frias av FN:s krigsförbrytartribunal. Han stod åtalad för brott mot mänskligheten under krigen i forna Jugoslavien.

Den friande domen kom som överraskning för många och nu siktar Vojislav Seselj på att ta sig in i det serbiska parlamentet när val hålls i slutet av april.

– Vojislav Seselj är nu en fri man, sa domaren Jean-Claude Antonetti efter att under en och en halv timme läst upp domen som friar den serbiska nationalisten på alla nio åtalspunkter.

Han stod åtalad för bland annat brott mot mänskligheten, mord och tortyr på ickeserber i Kroatien och Bosnien Hercegovina i början av 90-talet.

Själv tog Vojislav Seselj emot domslutet i Serbiens huvudstad Belgrad, där han befunnit sig sedan han tillfälligt släpptes ur häktet i Haag på grund av en cancersjukdom.

– Efter alla rättegångar där oskyldiga serber stått anklagade dök två domare upp som visade sig vara hederliga och rättvisa, sa Seselj.

För en vecka sedan ledde han en demonstration i Belgrad mot att den tidigare bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic dömdes av samma domstol till 40 års fängelse för bland annat folkmord.

Vojislav Seselj har anklagats för att ha rekryterat och lett frivilligbataljoner som ska ha mördat, torterat och fördrivit ickeserber under kriget på 90-talet.

Men enligt domstolen var inte bevisen tillräckliga för att fälla honom för direkt inblandning i brotten som begicks mot civilbefolkningen. En av domarna hade en avvikande åsikt.

Seselj överlämnade sig frivilligt till Haag 2003 och befann sig där i drygt tio år innan han av hälsoskäl släpptes.

Efter frisläppandet har han fortsatt att leda sitt parti Serbiska radikala partiet som enligt opinionsmätningarna ser ut att komma in i parlamentet när val hålls den 24 april.

Bland annat säger partiet nej till serbiskt EU- och Natomedlemskap. För några veckor sedan eldade Vojislav Seselj upp både en EU- och en Natoflagga i Belgrad.

Den friande domen var en överraskning för de flesta och ses som ett stort misslyckande för åklagarsidan som krävt 28 års fängelse. Kroatiens premiärminister Tihomir Orescovic kallade i ett uttalande den friande för "skamlig".