Det blir en ny opera med funktionsnedsatta

2:44 min

På sommaren brukar det vara en operafest i Dala-Floda. De som sjunger där är bland annat personer med olika funktionsnedsättningar. Nu är det bestämt vilken opera som ska spelas i Dala-Floda i sommar och det blir operan "Carmen".

Klicka om du vill läsa mer

Den som leder operafesten är Anna eklund Tarantino. Hon säger att publiken brukar bli mycket berörd:

– Den publik som kommer dit är ofta lite oförberedd. Det slutar alltid med att publiken blir så berörd av våra specialbegåvade artister att de gråter allihopa. En del säger att det är det största de har varit med om i hela sina liv, säger Anna Eklund Tarantino.

Kajsa vill vara med igen

Operafesten hålls alltså i det lilla samhället Dala-Floda i Dalarna. Deltagarna är personer med olika funktionsnedsättningar
och de flesta brukar ha Downs syndrom.

En av dem som har varit med är Kajsa Granström:
– Det var superskojigt och väldigt roligt!

Tänker du åka till operafesten den här sommaren också?
– O ja, det har jag tänkte mycket på. Så jag passar på, säger Kajsa Granström.

Carmen

Nyligen blev det alltså bestämt att sommarens opera ska bli Carmen:
– Carmen bygger ju på liv, död, kärlek, spänning och motsättningar, så det är ju jättespännande.

Operafesten börjar med en veckas kurs. Efter några dagars övning blir det sedan en föreställning dit publiken får komma och titta.

Opera är nytt för många

Kajsa Granström tar lektioner hos en operasångare två gånger i veckan.
Men för de flesta som kommer till kursen är opera någonting nytt, berättar kursledaren Anna Eklund Tarantino:

– Vi börjar med hur man andas och får fram den där operarösten. För den är ju ganska speciell och stark. Det kräver att man hittar det där sättet att sjunga opera.

Är det hårda krav för att kunna vara med på kursen?
– När man kommer till kursen får man jobba hårt. Men alla jobbar utifrån sina förutsättningar, den röst man har och den kropp man har.

Bra kontakt med publiken

Personer med Downs syndrom pratar ofta lite sluddrigt och otydligt, men det problemet försvinner ofta när de sjunger, enligt Anna Eklund Tarantino.
Samtidigt säger hon att personer med Downs syndrom kan ha en fördel jämfört med andra sångare, för hon tycker att de brukar vara särskilt duktiga på att få kontakt med publiken:

– När de kliver ut på scenen, då har de det där som alla vi artister längtar och strävar efter: De når rakt in i hjärtat på publiken och får alla att gråta vare sig de vill eller inte.