USA:s världsmästare stämmer fotbollsförbundet

Fem amerikanska världsmästare i fotboll stämmer USA:s fotbollsförbund för lönediskriminering.

”Vi beslöt att göra det här för alla små tjejer i det här landet och över hela världen som förtjänar att få en röst”, skriver Alex Morgan på Instagram.

Förutom Morgan är det målvakten Hope Solo, Megan Rapinoe, Rebecca Sauerbrunn och Carli Lloyd, som utsågs till världens bästa spelare förra året, som lämnat in stämningsansökan.

Spelarna hävdar att det är damlandslaget som är den bärande ekonomiska kraften i amerikansk landslagsfotboll, men ändå har sämre löner än sina manliga kollegor.

De begär att förbundet utreder frågan och säger att de tjänar så lite som 40 procent av de manliga spelarna. Förutom VM-guld 2015 vann USA:s damlag OS-guld både 2008 och 2012.

– Jag tycker att vi har bevisat vårt värde genom årens lopp. När vi precis har vunnit VM är skillnaden mellan män och kvinnor bara för stor, sade Carli Lloyd i en intervju med tv-kanalen NBC.

Representanter för det amerikanska förbundet skriver i ett uttalande att de är besvikna över spelarnas agerande. Men Sveriges förbundskapten Pia Sundhage, som ledde USA till två OS-guld och ett VM-silver 2008-2012, hyllar initiativet.

– I jämställdhetens namn är det spännande. Var än jag har varit, i Norge, Kina, USA och Sverige, så är fotboll lika med herrfotboll. Ska man komma någonstans får man kämpa, säger Sundhage till Aftonbladet.