Expertanalys Häcken: ”Kan vara med och fajtas om SM-guldet”

3:39 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson analyserar Häcken inför allsvenska säsongen.

Efter en tung inledning på fjolårssäsongen klättrade Häcken till sjunde plats i tabellen. En stor bidragande faktor var brassen Paulinho som anslöt under sommaren och gjorde 11 mål på 14 allsvenska matcher.

Med Paulinho med från start den här säsongen ska man se Häcken som ett topplag igen? 

– De har absolut förutsättningarna för det. Om alltid klaffar, om nyckelspelare får vara skadefria och det börjar rulla på för Häcken så kan de fajtas om SM-guld. Men den ojämnhet som funnits de senaste säsongerna är jag rädd för kan bli för svår att jobba bort. Jag tippar Häcken sexa väl medveten om att de har potential att vinna SM-guld. Säger lite om hur jämn allsvenskan är.

Vilken är lagets styrka respektive svaghet?

– Styrkan är offensiven. Hur mycket kvalité och kreativitet som helst. Paulinho kan mycket väl bli seriens skyttekung. Svagheten var jag inne på tidigare. Finns det en cynism och hårdhet i försvaret?

Vem är lagets viktigaste spelare?

– Om vi släpper Paulinho-spåret för ett tag blir även Alexander Jeremejeff viktig. Han har hamnat lite i skymundan bakom Paulinho men var även han mycket duktig i höstas.

Vilken spelare kan få sitt stora genombrott denna säsong?

– Fortsätter nye mittfältaren Rasmus Schüller på samma vis som under våren blir han en ny allsvensk profil.  

Var placerar du laget denna säsong, om du får välja på toppen, mitten eller botten?

– Mitten.


Häckens tränare Peter Gerhardsson om Henrikssons tips:

– En ganska logisk placering, vi kom sjua i fjol. Vi känner oss lite kaxigare nu när vi gått till final i svenska cupen. Vi har en förhoppning att vara med och slåss där uppe i toppen.

Gerhardsson tar ut en spelare som kan få genombrott i år: Samuel Gustafsson

Allsvensk premiär: Häcken-Elfsborg söndag kl 15.00 i P4


Övergångar

In: Niclas Andersén, vb (Ljungskile), Demba Savage, m (HJK), Rasmus Schüller, m (HJK), John Owoeri, f (Åtvidaberg), Baba Mensah, b (Inter Allies)

Ut: Tom Söderberg, b (oklart), Ivo Pekalski, m (oklart), Michiel Hemmen, f (oklart), Sebastian Ohlsson, m (Degerfors), David Frölund, b (oklart), Ronald Mukiibi, b (Östersund)