Fack och arbetsgivare inom industrin svarar ja på slutbud

2:01 min

Nya löner för 600 000 är klara sedan båda sidor gått med på medlarnas bud. Men arbetsgivarna är besvikna på avtalet.

Det blir ett kort avtal på bara ett år som de fem fackförbunden har tecknat med sin motpart. Avtalet är värt 2,2 procent. 2 procent är löneökningar och 0,2 procent är pensionsavsättningar.

– Det är ett bra avtal. Det är ett ettårsavtal som ger våra medlemmar möjlighet till reallöneökningar, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Arbetsgivarsidan är klart besviken över resultatet. Ambitionen var att stärka industrins konkurrenskraft i nya avtal, men där anser man att de inte nådde fram.

– Det här är ett för oss för dyrt avtal, säger Livsmedelsföretagarnas VD Marie Söderqvist 

Vad kommer det att leda till?

– Det som händer när man år efter år har för höga löneökningar, det är att vi konkurreras ut av andra länder. Det är relativt lätt att flytta ut tillverkningsprocesser utanför Sverige, säger Marie Söderqvist.

De fem förbunden i Facken inom industrin hade krävt 2,8 procent i löneökningar i ett ettårsavtal. Arbetsgivarna motbud var 3,5 procent i ett tvåårsavtal, ett bud som facken nobbade häromdagen.

Avtalen inom industrin skrevs under med bara några timmar kvar till midnatt, då de gamla avtalen skulle löpt ut och förhandlingarna beskrivs som svårare är normalt från flera håll.

Industrins avtal ska vara styrande för löneökningarna på hela arbetsmarknaden. Enligt Ekots ekonomireporter Anders Jelmin är det här första avtalet avgörande.

– Det är väldigt många löntagare som ska få nya löner i år, tre miljoner totalt. Så det är mycket som står på spel för många människor och det här första avtalet är viktigt för de andra avtalen som ska förhandlas fram, säger han. 

Avtalsrörelsen är långt ifrån slut och det ligger redan flera strejkvarsel i byggbranschen från fack som kräver mer. Nu återstår att se om avtalet på 2,2 procent kommer att bli ramen för löneökningarna på hela arbetsmarknaden. Det tror Unionens ordförande Martin Linder.

– Vi har lyckats leverera som vi har gjort tidigare, ett avtal som svara upp till de viktiga kraven att kunna ge reallöneökningar och också andra förbättringar i avtalen. Så det här har alla förutsättningar för att normera, säger Martin Linder.