Ingen kvinnlig styrelseordförande i Malung-Sälens delägda bolag

2:17 min

I tio av femton dalakommuner finns det inte en enda kvinnlig styrelseordförande i de bolag som kommunerna äger. Bäst i länet är Avesta kommun, och sämst är Malung-Sälen. Som politiker får vi helt enkelt göra bättre efter nästa val, säger Bitte Lindberg Ås (S), som är kommunfullmäktiges ordförande i Malung-Sälen.

Det är tidningen Dagens industri som har låtit undersöka 1 600 kommunägda bolag i landet. I bara 420 av dem är kvinnor styrelseordförande.

Sämst i klassen i Dalarna är Malung-Sälens kommun som inte har en enda kvinna som styrelseordförande i sina fem stycken hel- eller delägda bolag.

Och Bitte Lindberg Ås (S), som är kommunfullmäktiges ordförande i Malung-Sälen, svarar så här på frågan om kommunen jobbar med att försöka ändra på detta:

- Det har vi nog inte gjort faktiskt, utan jag tror mer att det här är slumpen kanske som har gjort att det är så här, eller att vi bara har fortsatt av gammal vana.

- Vi får ta med oss den här frågan och som politiker får vi helt enkelt göra bättre efter nästa val.

Avesta kommun går mot strömmen. Här har två av tre kommunala bolag kvinnliga styrelseordförande.

- Det känns bra. Jag tycker att Avesta ligger lite i framkant här, säger Laila Borger (S) som både sitter med i kommunstyrelsen och är styrelseordförande för kommunens båda fastighetsbolag, Gamla Byn och Avesta Industristad.

- Vi i socialdemokraterna nominerar alltid varannan kvinna till styrelserna, säger hon.