Expertanalys Norrköping: ”Svårt att få allting att stämma igen”

4:05 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson analyserar Norrköping inför allsvenska säsongen.

IFK Norrköping tog ett av tidernas mest överraskande SM-guld då man vann allsvenskan i fjol. Truppen är intakt nu om man bortser från Alexander Fransson som blivit utlandsproffs.

Är det en fördel att Norrköping fått behålla de flesta nyckelspelarna eller är det en risk att spelarna får svårt att motivera sig lika mycket den här säsongen?

– Det är en klar fördel. En spelare som Emir Kujovic kan motivera sig med en bra vår så är han med i en EM-trupp. Jag tror inte det är en risk att man inte kan motivera sig för att vinna SM-guldet igen. Så den mentala biten är ingen farhåga för mig vad gäller Norrköping.

Vilken är lagets styrka respektive svaghet?

– Styrkan att man fått behålla nästan hela guldlaget som var väldigt samspelt och vältrimmat. Svagheten är nog att truppen inte känns jättebred. Hårt matchande väntar i och med Europaspel.

Vem är lagets viktigaste spelare?

– Vilken bonus för IFK Norrköping att man fick behålla Emir Kujovic var besvikelse över att inte komma ut i Europa nog vägs upp mot att en bra vår sannolikt ger honom en EM-biljett.

Vilken spelare kan få sitt stora genombrott denna säsong?

– Jag gillar det jag sett av Tesfaldet Tekie. Skön spelartyp som är väldigt bekväm med bollen vid fötterna. Tror att Janne Andersson är väldigt sugen på att spela in honom på innermittfältet under året.

Var placerar du laget denna säsong, om du får välja på toppen, mitten eller botten?

– Toppen.


Norrköpings tränare Janne Andersson om Henrikssons tips:

– Rimligt att man tippar oss ganska högt upp, även om vi inte ska ses som favoriter med tanke på våra resurser jämfört med de största klubbarna.

Janne Andersson lyfter fram några spelare som kan få genombrott i år: Eric Smith, Tesfaldet Tekie, Andreas Vaikla, Filip Dagerstål

Allsvensk premiär: Malmö-Norrköping lördag kl 13.00 i P4


Övergångar

In: Jón Gudni Fjóluson, b (Gif Sundsvall), Eric Smith, mf (Halmstad BK), Andreas Blomqvist, mf (Ålborg BK), Sebastian Andersson, f (Djurgården)

Ut: Adnan Kojic, b (oklart), Alexander Fransson, m (FC Basel)