Trots lagändring – ensamma kvinnor nekas insemination

2:01 min

Från och med idag kan ensamstående kvinnor enligt lag få insemination och provrörsbefruktning i Sverige. Men i flera landsting får ensamstående kvinnor inte ställa sig i kö för behandling. Enligt Universitetssjukhusen är det brist på resurser och det saknas riktlinjer för hur vården ska se ut.

– Jag har längtat efter barn i tio år och alla mina vänner har barn, säger Anna.

Hon är en av många ensamstående kvinnor som vill få hjälp av sjukvården med att skaffa barn nu när nya lagen är här. Men när hon ringde för att ställa sig i kö fick hon reda på att detta inte gick.

Trots lagförslaget kommer de flesta av landets universitetssjukhus inte att ställa ensamstående kvinnor i kö för behandling. Sjukhusen säger sig behöva tydligare besked om resurserna och hur vården för kvinnorna ska se ut.

– Det är lätt att hitta på lagar men sen hur de ska införas på ett praktiskt sätt är inte så lätt. Det är oerhört jobbigt för patienterna om de först sätts upp på en väntelista och sedan visar det sig att de inte är med i den grupp som vi kan erbjuda behandlingen till, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare på reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska sjukhuset.

Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting, ser fördelar med att provrörsbefruktning och insemination av ensamstående kvinnor blir likvärdiga.

– Vi har en rekommendation som gäller för samkönade par och för heterosexuella par. Den kommer vi nu uppdatera så att den gäller även för ensamstående kvinnor. Det är bra att landstingen gör så lika som möjligt i landet.

Eftersom universitetssjukhusen inte tar emot kvinnorna i dagsläget får man vända sig till andra kliniker eller privata alternativ eller får åka utomlands.

Anna har börjat tappa hoppet om att bli gravid i Sverige.

– Om det är möjligt att man kan göra det i Sverige så kommer jag inte fortsätta åka till Danmark. Gör man en lagförändring så får man se till att det funkar i praktiken.

(Anna heter egentligen något annat.)