Bankjobben försvinner

1:49 min

Vart tredje finansjobb i USA och Europa måste bort inom tio år. Det skriver storbanken Citigroup i en ny rapport.

Pehr Wissén, professor i finansiell ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm tror att det ligger en hel del i prognosen.

– Dels har en teknisk utveckling som effektiviserar bankerna, sedan kommer det helt nya teknologier, och sedan kommer nya konkurrenter.

Bättre teknik, ny teknik, och nya konkurrenter. Där har vi trippelhotet mot de existerande bankerna, enligt rapporten.

Resultatet blir att var tredje jobb försvinner, att 1,7 miljoner finansanställda tvingas sluta, enligt rapporten. I Sverige skulle det betyda att minst 10 000 personer fick gå.

Och det är ju nog för att sätta morgonkaffet i vrångstrupen om man jobbar på bank.

Men Ulrika Boëthius, förbundsordförande för facket Finansförbundet, tror inte på en så drastisk nedgång.

– Det är inget ovanligt för oss att man gör profetior om att väldigt många arbetstillfällen ska försvinna, det gjorde man redan i början på 80-talet när man sa att datorerna skulle ta bort hälften av alla arbetstillfällen och så vidare.

Utvecklingen behöver inte ske så fort och hårt i Sverige, som i många andra länder, eftersom svenska banker redan skurit hårt. Det tror Gunilla Grenö, vd för bankarbetsgivarnas organisation BAO.

– I mitten på 90-talet när vi hade den stora finanskrisen i Sverige, då minskade vi säkert 10 000 anställda under en ganska kort period och det gjorde att branschen minskade ganska stort i omfång.

Finansprofessorn Pehr Wissén håller med. Delvis. Jo, bankerna i Sverige är slimmade. Men svenska företag är bra på att snappa upp ny teknik som kan spara personal.

– Det rimliga att tro vore att kanske kommer effekterna på sysselsättningen lite tidigare i Sverige, men blir inte lika stora för att det finns mer så att säga att ta av i USA och andra europeiska länder, säger Pehr Wissén.