Kärnsäkerhet ämne på stor konferens

2:11 min

Terrorattentaten ökar oron för att kriminella ska kunna stjäla materiel för att tillverka radioaktiva sprängladdningar och till och med kärnvapen. På en stor kärnsäkerhetskonferens i Washington, som hålls i dag, ska fler än 50 länder försöka komma överens om bättre samarbete för att skydda farliga ämnen.

– Jag tror att efter vad som hände i Belgien inser alla detta inte är någonting avlägset, utan det är ett hot som kan sättas i verket redan i dag och som är ett reellt hot som vi måste ta itu med, säger utrikesminister Margot Wallström som leder den svenska delegationen.

Hon syftar på attentaten i Bryssel och uppgifter att IS-sympatisörer övervakat en kärnkraftsspecialist där.

Även om det anses mindre troligt att terrorister skulle kunna komma över höganrikat uran eller plutonium och göra kärnvapen, är många länder medvetna om risken.

Enligt den svenska utrikesministern har säkerheten kring de svenska kärnkraftverken stärkts sedan 2007 och skyddet har ökats för radioaktivt materiel, som cesium 137, som används till exempel i cancervården, men som skulle kunna placeras i en sprängladdning och smitta ner stora områden.

Kärnsäkerhetskonferensen i Washington, under ledning av president Barack Obama, syftar till ökat internationellt samarbete för att minska kärnvapenspridning och öka den nukleära säkerheten.

Obama-administrationen ser avtalet med Iran som en stor framgång ur kärnsäkerhetssynpunkt.

Ryssland som samarbetat om det, deltar inte längre i den serie av möten som Barack Obama inledde med ett tal i Prag 2009 och där dagens möte är det fjärde och sista. Men enligt Vita huset pågår ändå ett bra samarbete om kärnsäkerhet mellan länderna.

President Obama har redan träffats enskilt med några av de ledare som är här, bland andra den kinesiske presidenten Xi Jinping. En fråga är om Kina kan göra mer för att stävja Nordkoreas kärnvapenambitioner.

Arbetet för ökad kärnsäkerhet kommer att fortsätta och den svenska utrikesministern Margot Wallström erbjuder svensk hjälp att övertyga fler länder att ratificera de två rättsligt bindande konventioner som finns om skydd av kärnämnen och bekämpande av nukleär terrorism.

– Vi är beredda att ingå i en kärngrupp av länder som tar på oss att följa upp det som har överenskommits här. Vi kommer att bidra mycket aktivt i fortsättningen också, säger Margot Wallström.