Strejkrisk kvarstår efter industrins avtal

1:52 min

Löneavtalet inom industrin blev färdigt på torsdagskvällen. Men Byggnads till exempel kräver högre löneökningar än de 2,2 procent som industriavtalet är värt och som är tänkt som ram för löneökningarna av resten av arbetsmarknaden.

– Vi går "all in" kring våra yrkanden, 3,2 procent och en kraftig låglönesatsning, och de här kraven kommer vi driva vidare. Vi får se var vi hamnar, säger Johan Lindholm ordförande för Byggnads.

Strejkvarslen som Byggnads och Målarna har lagt finns kvar trots att det första och viktigaste avtalet i årets stora avtalsrörelse är klart - det inom industrin.

I dag träffar Byggnads och motparten medlarna för första gången. Medlingsinstitutet har i uppgift att inte medverka till några löneavtal som överstiger det avtal som industrin nu har kommit överens om värt 2,2 procent i en kort, ettårig uppgörelse.

Och Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind säger att 2,2 procent nu är absolut tak för alla kommande avtal, det är en hel procentenhet under Byggnads krav.

– Jag utgår ifrån att våra motparter också respekterar den här nivån, men jag befarar att de inte gör det. Vi kommer inte att träffa ett avtal på någon annan nivå, säger Mats Åkerlind.

Industriavtalet som berör närmare 600 000 anställda är i hamn. Parterna inom industrin räknar med att deras avtal ska bli normerande, men totalt ska omkring 3 miljoner löntagare få nya avtal i år, och flera fackförbund kräver mer.

Seko är ett av dem med ordförande Janne Rudén

– Jag tänker inte recensera deras avtalsuppgörelse. De har förhandlat på sina meriter, vi har att förhandla på våra.

Kommer ni förhålla er helt fritt till det här avtalet inom industrin eftersom det inte finns någon LO-samordning?

– I och med att det inte finns någon LO-samordning så har vi som utgångspunkt det krav vi har lagt till våra motparter så får vi se var vi kan landa, säger Janne Rudén.