Brasiliansk minister trotsar partiet – vägrar avgå

1:51 min

I Brasilien demonstrerade tiotusentals personer igår till stöd för president Dilma Rousseff, som riskerar att ställas inför riksrätt i kongressen och då kommer tvingas avgå. Demonstranterna kritiserade framför allt koalitionspartiet PMDB, som i veckan valde att hoppa av regeringssamarbetet och som av många brasilianare ses som rena opportunister. På internet häcklas partiet flitigt.

PMDP meddelade i veckan att de hoppar av samarbetet. Men PMDB:s fem ministrar i regeringen, ledda av jordbruksministern, säger nu att de vägrar avgå. Ett tacksamt ämne att göra sig lustig över.

– När PMDB snart får alla ministerposter så undrar partiet varför det ens existerar. Eller kolla den här! Bara 24 timmar efter att de lämnat regeringen är PMDB redan på Tinder.

Komikern Nilton Fernandes scrollar ner på humorsidan Sensacionalista, som han startade för ett år sedan och som nu har över två miljoner följare på Facebook.

– Det har blivit svårt att göra politisk satir i Brasilien för verkligheten överträffar dikten, säger Nilton Fernandes.

Den senaste tiden har många av skämtartiklarna handlat om just PMDB, styrande Arbetarpartiets koalitionspartner som nyligen lämnade regeringen, men som ironiskt nog får makten igen ifall Dilma Rousseff tvingas avgå, eftersom både vicepresidenten och kongressens talman tillhör just PMDB.

Det var i veckan som partiet meddelade att man lämnar regeringssamarbetet, vilket försvårar möjligheterna för Dilma Rousseff att sitta kvar, eftersom hon behöver partiets stöd i kongressen ifall hon ska undkomma att ställas inför riksrätt. Alla PMBD:s ministrar och politiskt sakkunniga måste nu lämna sina poster.

Men i går meddelade jordbruksministern, Katia Abreau, att hon vägrar avgå, och säger att resten av ministrarna också tänker göra myteri mot partiledningen.

– För oss komiker har den här krisen inneburit att vi har mer än någonsin att skämta om. Men för Brasilien är den givetvis dålig, säger Nilton Fernandes.

Mer om den politiska satiren i Brasilien i Godmorgon, världen! på söndag, efter 9-nyheterna.