Helsingborg

HIF genomlever tuff kris

4:21 min

Rapporteringen om Helsingborgs IF har den senaste tiden handlat om klubbens usla ekonomi. Kapitalister och sponsorer med rödblå hjärtan har räddat klubben från ett akut konkurshot, medan styrelsemedlemmar hoppat av efter interna bråk. Som en konsekvens är de sportsliga förväntningarna låga inför allsvenskan 2016. 

– Om alla fokuserar på saker som inte är sportsliga så skapar det en negativ bild. Det är viktigt att vända den här bollen, säger Hans Carell, administrativ chef för fotbollsverksamheten inom Helsingborgs IF.

Tuffaste krisen hittills

Hans Carell är en tung kulturbärande profil i Helsingborgs IF. En av allt färre om man tänker på hur många personer som lämnat styrelsen och organisationen de senaste åren.

Han har funnits i HIF sedan 1997 och varit assisterande tränare under en rad tränare, liksom sportchef. Han antyder att Helsingborgs IF genomlever sin kanske svåraste kris någonsin. Som följd av ett ansträngt ekonomiskt läge får sporten träda i bakgrunden, anser han.

– Vi har inte de ekonomiska förutsättningarna för att utmana om de tre första platserna i allsvenskan.

Hellre stabil åtta i allsvenskan än att utmana i toppen och leva på gränsen till att inte kunna hantera situationen ekonomiskt.

När klubben inte längre har miljoner att spendera på spektakulära och etablerade nyförvärv, så riktas blicken mot den egna ungdomsverksamheten. Kraven och förhoppningarna på leverans av talanger är kanske större än någonsin. Samtidigt har Jonas Ohlander, chef för ungdomsverksamheten, fått se sin budget krympa med en tredjedel på två år.

– Det är klart att det påverkar oss jättemycket. Vi måste dra ner på ledarstab och tränarstab. För lagen blir det färre turneringar.

Satsar ungt

Inför årets säsong finns det förväntningar på att talanger som 19-årige Jonathan Larsson och 18-årige Felix Bindelöv, båda med färska A-lagskontrakt, ska blomma ut. Klubben har även lockat hem ungdomsproffset Moustafa Zeidan från Aston Villa. En blödande ekonomi skapar paradoxalt nog ett utrymme för unga spelare som kanske inte fanns tidigare.

– Det kanske finns större möjligheter för våra unga spelare att ta sig till a-laget och lyckas när klubben har det tufft ekonomiskt, säger Jonas Ohlander.

Illa ute förr

Hur har då de nattsvarta rubrikerna om det ekonomiska läget påverkat spelarna och ledarna i A-truppen? Daniel Andersson är i dag målvaktstränare i klubben. Han kom som spelare till klubben 2004. Även då var klubben i en akut ekonomisk kris sedan man dragit på sig för stora kostnader i jakt på sportslig framgång.

– Klart det var turbulent men som spelare är man mest intresserad av att lira matcher och få sin lön.

I dag förhåller det sig på ett likartat sätt, tror han.

De har inte blivit lovade guld och gröna skogar. De får en chans att göra bra ifrån sig och komma vidare. 

Daniel Andersson har ett stort HIF-hjärta och är en välkänd profil för supportrarna. De senaste månaderna har många luftat sina synpunkter hos honom.

– Som supporter vill man ha en välmående klubb som står för kloka val och sparar undan pengar till regniga dagar. Man kan inte beställa ett SM-guld och sedan spela Champions League och så rullar pengarna in, man måste man ha ett sunt ekonomiskt tänk.

På något sätt finns det ändå en förståelse för var vi är i dag och hur vi tar oss vidare.