SOS testar ny teknik för att nå 112

1:25 min

SOS Alarm provar nya larmfunktioner. Bland annat testas nu möjligheten att skicka in bilder via nödnumret 112.

En annan funktion som kan komma att användas i framtiden är att den nödställda ska att kunna chatta med en operatör direkt vid ett larm.

En chatt är ett betydligt snabbare sätt att kommunicera än dagens larmfunktion med SMS. 

– Vi har grupper här i Sverige som inte kan tala och som inte heller hör. Och då är detta en oerhört viktig sak att kunna kontakta 112 i nödsituationer på annat sätt, säger Anders Klarström, presstalesman för SOS Alarm. 

– Man kan också tänka sig chatten användas även i ett annat perspektiv då det finns situationer där man inte vågar tala, där det skulle vara värdefullt att kunna meddela att man befinner sig, i exempelvis en gisslansituation, säger Anders Klarström.

I framtiden kanske man kan larma direkt med bilder från oväder, bränder och olyckor för en snabb bedömning av läget och situationen.

Just nu pågår ett första försök i Västra Götaland, där SOS Alarm och Lindholmen Science Park i Göteborg samarbetar kring bilder via larmnumret 112 i sjukvårdsärenden.

– Där ska våra SOS-operatörer och sjuksköterskor kunna fråga den hjälpsökande om man kan fotografera situationen. Vi tänker oss framförallt vårdfall med öppna sår och brutna ben, säger Anders Klarström.

– Och sedan skickar man över bilden till oss som ett komplement till 112-samtalet. Det här är försök som pågår i skarp drift just nu.

Vad är erfarenheten utifrån de försöken?
– Det är för tidigt att säga ännu, men det finns situationer där en bild verkligen kompletterar samtalet. Och det finns talesätt som säger att en bild säger mer än tusen ord. I vissa fall kan det ligga mycket i det.