Finland höjer ersättningarna för turistrenar

2:38 min

En turistren i Finland är värd lika mycket som sju härkar. Ja i alla fall om du frågar Finska Trafikförsäkringscentralen, som i feburari höjde trafikskadeersättningen för turistrenar från från 2 100 euro till 3 000 euro.

Matti Särkelä på renägarnas gemensamma förening Paliskuntain Yhdistys tycker att renägare ska vara stolta över sina djur:

- Att renen kan vara samma djur, som när finländare åker till Tunisien och Algeriet och träffar kameler. Att människor från olika delar av världen kommer upp till polarcirkeln och träffar renen på samma sätt, säger Matti Särkelä.

En renägare i Finland får upp till 6000 kronor för en härk som dödas i trafiken. Men en renägare i Finland som äger en av de 892 turistrenarna som idag är registrerade i landet får 28 000 kronor i skadeersättning. Den nya regeländringen genomfördes i februari i år och är ändå lågt räknat menar Matti Särkelä som jobbar på renägarnas gemensamma förening Paliskuntain Yhdistys.

- Vi har utvecklat renturismen med renägare inom renskötseln mycket i Finland de senaste 10-15 åren, säger Matti Särkelä.

I Finland finns en egen förening för dem som har turistrenar. Idag är det omkring 60 familjer som äger dessa renar. Renarna har en speciell ljusblå rund plastbricka i örat för att den klarat testerna som genomförs för att den ska få kallas turistren. Dessa tester görs på fem till sex platser årligen och idag är alltså 892 renar klassade som turistrenar i Finland. För att klara testerna krävs att renarna uppträder lugnt och följer sin ägare till hundra procent.

Ordförande för föreningen Porotilamatkailu som genomför testerna är Uule Niilles Sara som också själv driver ett turistföretag. Han har själv över 40 härkar och för honom är det positivt att turistrenars värde stigit från 20 000 till närmare 30 000 kronor.

Den höjda ersättningen har de jobbat fram i föreningen berättar Uule Niilles Sara. Ett av argumenten var att den nuvarande ersättningen hade varit densamma i 10 år och att renköttspriset har höjts. Men också en forskaravhandling som räknat ut att en turisthärk omsätter upp till 100 000 kr/år för ett turismföretag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio