Suu Kyi ska bli presidentrådgivare

1:43 min

Nationell presidentrådgivare – det föreslås bli en av många titlar för den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi i Burmas första civila regering på över 50 år.

I dag börjar hon och de andra 17 ministrarna sitt arbete med att föra Burma ytterligare ett steg mot full demokrati. Ett jobb som inte kommer att bli lätt med en militär som fortfarande har mycket makt.

Eftersom militären vägrade att ändra grundlagen så att Aung San Suu Kyi skulle kunna bli president har nu hennes parti NLD lagt fram ett lagförslag där hon istället föreslås bli Nationell presidentrådgivare.

En roll som ger henne rätten att koordinera regeringens hela arbete. Men förut det så blir hon även utrikesminister, energiminister och utbildningsminister. Tun Tun Hein, som tillhör NLD:s innersta krets beskriver för Channel News Asia varför det inte räckte med de tre ministerposterna för Suu Kyi.

– Vår nya regering behöver någon som koordinerar hela arbetet och det är vad Suu Kyi ska göra, säger han.

En mycket tung arbetsbörda som en del menar riskerar innebära en trögjobbad regering. Något som Burma inte har tid med då förväntningarna på vad den nya regeringen ska kunna åstadkomma är enorma.

Förutom då posten som presidentrådgivare så kommer jobbet som utrikesminister att bli mycket viktig då det ger henne tillträde till det viktiga och mäktiga säkerhetsrådet. Det domineras av höga militärer och det är där som arbetet med att få med sig militären på att minska sin egen makt måste börja.

Men det kommer inte att bli lätt och bara de senaste veckorna har militären gjort flera kraftiga markeringar att NLD inte ska ge sig på att försöka ändra på grundlagen. Det kan göra landet instabilt har högste militärledaren sagt. Och i grundlagen finns en paragraf som säger att militären snabbt kan ta tillbaka makten om de upplever att landet är i fara.