Många åsikter om bilparkering vid nybyggen

1:39 min

I nästa vecka tar kommunstyrelsen upp en motion från moderaterna som vill att politikerna ska öka mängden parkeringsplatser. Men det här är en fråga som splittrar den borgerliga oppositionen. 

Debatten är het om hur bilparkeringen ska fungera när det nu ska byggas mängder av bostäder i centrala stan. Axel Josefson sitter i byggnadsnämnden för Moderaterna:

– Vi har faktiskt stora delar av befolkningen som är beroende av bil, dels för att ta sig till jobbet och dels kunna sköta sitt vanliga liv. 

– Om vi inte ger de möjlighet att kunna nyttja detta så kan de inte bo i stora områden i stan. Det tycker vi är fel. 

Politikerna beslutar om parkeringstal, eller p-tal, vilket är det minsta antalet p-platser som måste byggas i samband med bygget av bostäder. Vill byggbolagen kan de förstås bygga fler. Men det sker sällan eftersom det är svårt att göra det lönsamt.

I Frihamnen exempelvis har den röd-gröna majoriteten i byggnadsnämnden drivit fram en sänkning av p-talen från en p-plats per fyra lägenheter till en p-plats per 16 lägenheter. Socialdemokraten Johannes Hulter sitter i byggnadsnämnden:

– Det är onödigt att ställa de här väldigt höga kraven på att man ska trycka in en massa parkeringsplatser som då blir subventionerade av av andra människor. När det inte behövs och inte uppfyller de mål vi har för att skapa en hållbar stad. 

I den här frågan har det röd-grön-rosa styret med sig Liberalerna. Ann Catrine Fogelgren representerar partiet i byggnadsnämnden:

– Liberalernas hållning är att vi tycker i de här centrala kollektivnära lägena så får vi nog fundera över hur många parkeringsplatser vi har behov av. 

– Det finns bland annat möjlighet att använda sig av bilpool.

– Vi prioriterar i detta läget bostäder framför parkering. 

Är det ett val man behöver göra? 

– Ja, det tycker jag man behöver göra. Vi behöver bygga en tät stad, få upp tätheten i de här områdena. Då blir det parkering och bilar som får står tillbaka.