Ängsligt att gå på klubb runt de 40

6:17 min

När är man för gammal för att gå på klubb? Går det att besöka vilket uteställe som helst? P4 Stockholm försöker reda ut hur en 40-taggare ska göra för att gå ut i Stockholms nattliv.

Middagen är över, glasen är tömda och då säger plötsligt någon "Ska vi gå vidare?".

Alla blir plötsligt 23 år igen och tycker att det är en utmärkt idé. Men eftersom alla är runt 40 så uppstår plötsligt förvirring och ängslan. Var går man ut nuförtiden om man vill dansa? Finns det något lämpligt ställe för oss?

Det blir stelt, krampaktigt och beslutsångest. Det hela blir inte bättre av journalisten Viggo Cavlings ord.

– Att gå ut i Stockholm är svårt, komplicerat och jättejobbigt!

Lill Lindqvist är marknadsansvarig för restaurangen Nosh and Chow och basar över ställets medlemsbar Bernie's.

– Det är absolut så att folk kan känna sig obekväma om de hamnar på ett ställe där alla är yngre. Det är tråkigt att folk har åldersnoja och nästan ber om ursäkt för att de är för gamla. Det blir ju mer intressant stämning om åldrarna blandas.

En som har identifierat det här med vilsna 40-åringar i nattlivet är Ullis Andersson. Hon startade Club 40 för fem år sedan, där åldersgränsen är 35.

 – Här kan du gå ut och dansa utan att behöva träffa dina barn på dansgolvet.

Men bidrar inte Club 40 till ålderssegregationen i Stockholms uteliv?

– Jo, men jag tror inte att det kommer att bli så att 18-åringar går ut med 40-åringar. Det kommer att förbli såhär, säger Ullis Andersson.

Viggo Cavling tycker att man måste göra sin hemläxa om det ska bli en lyckad utekväll.

– Börja fundera i tid. Läs på om de olika ställena och ta reda på vart ni vill gå. Maila nattklubbarna dagarna före utgången och fråga när ni ska komma. Det är hårt jobb. Man vill tro att gå på nattklubb inte ska vara så mycket jobb, men det är det!